Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Knedle tyrolskie mięsne

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g pokrojonej w kostkę ususzonej bułki
400 g boczku
100 g aromatycznej kiełbasy, np. Salami (w oryginalnym przepisie austriacka Bergsteigerwurst)
1 cebula
5 jaj
250 ml mleka
1 łyżka pietruszki
trochę mąki
sól
smalec (lub olej do podsmażenia)
boczek lub słonina (chrupiąco przysmażona, wg. gustu)
rosół wołowy




Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Jajka wymieszać z mlekiem i posolić, a powstałą w ten sposób mieszanką zalać kostki bułki. Dodać cebulę z boczkiem i kiełbasą oraz pietruszkę. Oprószyć odrobiną mąki i pozostawić na 10 minut.

Zwilżonymi dłońmi uformować knedliki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić do niej knedle. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż knedle uniosą się z dna i pokażą tuż pod powierzchnią wody. Odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na podgrzanych talerzach. Zgodnie z upodobaniami oprószyć skwarkami.

Knedle tyrolskie można serwować także jako dodatek do rosołu.

Sposób przygotowania:

Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.

Jajka wymieszać z mlekiem i posolić, a powstałą w ten sposób mieszanką zalać kostki bułki. Dodać cebulę z boczkiem i kiełbasą oraz pietruszkę.

Oprószyć odrobiną mąki i pozostawić na 10 minut. Zwilżonymi dłońmi uformować knedliki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić do niej knedle. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż knedle uniosą się z dna i pokażą tuż pod powierzchnią wody. Odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na podgrzanych talerzach. Zgodnie z upodobaniami oprószyć skwarkami.

Knedle tyrolskie można serwować także jako dodatek do rosołu.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012