Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Korzeniówka (Alkermes)

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane , inne,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

7 g cynamonu
4 g koszenili
1,5 g kwiatu muszkatołowego
1 g goździków
1 g kardamonu
1 g wanilii
60 ml wody różanej
350 ml alkoholu 95%
200 ml wody

Syrop
300 ml wody
350 g cukru

Sposób przygotowania:

Przyprawy korzenne zalać alkoholem i wodą w pojemniku szczelnie zamykanym. Zamknąć i odstawić na 15 dni dojrzewania, pamiętając o tym, aby przynajmniej dwukrotnie w ciągu dnia potrząsnąć naczyniem.

Koszenilę można zastąpić inną naturalną metodą zabarwienia nalewki, na przykład macerowaniem 200 g czarnej jagody w 500 ml wody destylowanej przez tydzień. Po czym należy odcisnąć jagody, odcedzić i dodać 250 ml 75% alkoholu. Po tym czasie, należy przygotować syrop, doprowadzając do wrzenia 300 ml wody i dodając 350 g cukru.
Mieszać przez 2 minuty, zdjąć z ognia. Wystudzić.

Można też przygotować syrop na zimno, rozpuszczając zwyczajnie cukier w wodzie przez mieszanie, a następnie dodać składniki macerowane. Nalewkę odstawić na 1 dzień, następnie odcedzić na sicie o drobnych oczkach i przed zlaniem do butelek dodać wodę różaną.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012