Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Królewski krem szparagowy z mięsem drobiowym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

1 pierś z kurczaka
ok. 250 g świeżych szparagów
2 łyżka masła
1-2 łyżki miałkiej mąki
biały pieprz
gałka muszkatołowa
sól
1 żółtko
około 125 ml śmietany
szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka gotujemy powoli do miękkości w posolonej wodzie. Szparagi obieramy i gotujemy do miękkości bez główek. Główki gotujemy osobno.
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę, którą przyprawiamy, zalewamy wywarem z piersi kurczaka i wywarem ze zmiksowanymi szparagami. Dobrze zagotowujemy i odcedzamy.

Do kremu dodajemy pokrojone mięso z piersi kurczaka, ugotowane główki szparagów i dolewamy śmietanę z żółtkiem.

Przed podawaniem dekorujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012