Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kulajda

  • średnie
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: inne

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

50 g masła
40 g miałkiej mąki
woda
ocet
liść laurowy
kminek
sól
grzyby
4 jajka
200 ml kwaśnej śmietany
250 g gotowanych ziemniaków
świeże zioła (szczypiorek, pietruszka, estragon, koper, lubczyk ...)

Sposób przygotowania:

Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę, którą stale mieszając, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, kminek, sól i gotujemy około 15 minut. Potem zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy. Na koniec do zupy dodajemy trochę octu i delikatnie sadzamy całe jajka, tak aby się nie rozlały. Pozostawiamy zupę pod pokrywką, dopóki białka jajek nie zetną się.

Przed podaniem posypiemy drobno posiekanymi ziołami, według uznania. Zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami lub także z chlebem.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012