Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kurczak duszony z ziemniakami i grzybami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia ukraińska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: bezglutenowa

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

kurczak 1 szt.
ziemniaki 3-4 szt.
marchewka 2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
grzyby suszone (prawdziwki) 80 g
sól
pieprz
zioła prowansalskie
kurkuma
ziele angielskie
liść laurowy

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby (prawdziwki) zalać wrzątkiem (po odcedzeniu wody spod grzybów nie wylewać), odstawić na 2-3 godziny.

Kurczaka podzielić na porcje, lekko obsmażyć na klarowanym maśle, dodać sól, pieprz, posypać kurkumą.

Marchewkę i cebulę pokroić w półkrążki, czosnek pokroić w słupki, ziemniaki obrać i pokroić na 4-5 części, wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi.

Wszystkie składniki wyłożyć do glinianego garnka lub żeliwnego naczynia warstwami:

1. wymieszana marchewka z cebulą
2. grzyby
3. kurczak
4. wymieszana marchewka z cebulą
5. grzyby

Dodać parę szt. ziela angielskiego, liść laurowy, zalać wodą z grzybów (3/4 szklanki)
Dusić w piekarniku przez 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012