Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Mięso po dragońsku w plackach ziemniaczanych

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

800 g chudego udźca wieprzowego
1600 g kiszonej kapusty
3 cebule
3 łyżki smalcu
5 ziaren jałowca
5 ząbki czosnku
1 mała łyżeczka ostrej papryki mielonej
sól
pieprz wywar do podlewania
10 ml jałowcówki

placki ziemniaczane:

750 g ziemniaków
175 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
2 łyżki smalcu
sól

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę. Na smalcu szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy paprykę i jałowiec. Wkładamy mięso, solimy, przyprawiamy pieprzem, krótko podsmażamy i podlewamy wywarem. Chwilę dusimy, następnie dodajemy pokrojoną kapustę i dalej dusimy, do miękkości. Na koniec dodajemy starty czosnek i do smaku dokwaszamy. Do gotowej kapusty wlewamy jałowcówkę.

Placki:

Ugotowane w łupinach ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, po czym mieszamy z mąką, solimy i wyrabiamy ciasto.

Z ciasta wykrajamy placki, które opiekamy w niewielkiej ilości tłuszczu.

Podajemy następująco: na środek placka kładziemy porcję mięsa i drugim plackiem przykrywamy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012