Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Morawski wróbel

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600 g karkówki wieprzowej
czosnek
3 cebule
pieprz
sól
ocet
500 g kapusty kiszonej
olej
1 ziemniak
kminek

Sposób przygotowania:

Karkówkę wieprzową kroimy na większe kawałki, solimy, dodajemy pieprz, mieszamy z plasterkami czosnku i kminkiem i pozostawimy na około 2 godziny w chłodnym miejscu.

Do brytfanny wkładamy pokrojoną cebulę i przygotowane mięso. Szybko opiekamy w brytfannie, zalewamy filiżanką wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny, do miękkości, od czasu do czasu podlewając wypieczonym sosem.

Kapustę kiszoną odcedzamy i kroimy. Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy kapustę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, zagęszczamy nimi kapustę i jeszcze chwile dusimy. Na końcu dodajemy ocet i sól do smaku.

Podajemy z knedlami ziemniaczanymi.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012