Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Octopus (ośmiornica)

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: niskokaloryczna

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

ośmiornica ok. 2 kg
1 cebula
200 ml oliwy
2 l wody
jedna łyżeczka słodkiej papryki
jedna łyżeczka ostrej papryki
gruba sól

Sposób przygotowania:

Oczyścić ośmiornicę, usunąć zbiornik z barwnikiem, dziób znajdujący się między ramionami.

Wypatroszyć głowę, rozbić młotkiem i przepłukać dużą ilością wody.

Umieścić ośmiornicę w wysokiej patelni z wrzącą wodą i cebulą, trzykrotnie podnosić i przekładać ją za pomocą szpikulca tak, by była dokładnie sparzona.

Następnie włożyć z powrotem do wrzątku i gotować aż do momentu, gdy będzie miękka. Czas gotowania zależy od jakości ośmiornicy.

Ośmiornicę należy wyjąć po ugotowaniu za pomocą szpikulca, uważając by nie rozerwać skóry. Po wysuszeniu pociąć nożem na kawałki o grubości 2-3 cm

Kładziemy gorącą ośmiornicę na drewnianych talerzach. Doprawiamy oliwą, solą i dwoma rodzajami papryki.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012