Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Omlet z ziemniakami

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska, wysokokaloryczna,

Głowne składniki: nabiał

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 średnie ziemniaki
4 lub 5 jaj
1 średnia cebula
¼ l oliwy
sól

Sposób przygotowania:

Obrać, umyć i wysuszyć ziemniaki. Pociąć w cienkie plastry i umieścić w głębokiej patelni z oliwą na średnim ogniu, tak by smażyły się powoli.

Dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć powoli z ziemniakami, aż będą miękkie i zaczną się rumienić. Powoli mieszać łyżką.Po 10 minutach odcedzić olej.

Ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać mieszankę ziemniaków i cebuli.

Postawić patelnię z odrobiną oliwy na ogniu, dodać ubite jajka i ziemniaki z cebulą. Przykryć patelnię i pozostawić na małym ogniu przez 5 do 10 minut, aż spód zarumieni się. Obrócić omlet do góry nogami za pomocą pokrywy, a następnie umieścić go na patelni. Omlet powinien być zarumieniony z obu stron.

Sposób podania:

Podawać na okrągłym talerzu na ciepło lub na zimno. Jeśli chcemy wziąć omlet na piknik lub pociąć go, należy użyć więcej ziemniaków by był grubszy i łatwiejszy do krojenia.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012