Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pieczony prosiak

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2,5 kg prosię
1 główka czosnku
500 g ziemniaków
1 duża cebula
1/2 szklanki białego wina
liść laurowy
sól, mielony pieprz
smalec

Sposób przygotowania:

Umyć i osuszyć prosię. Ogolić uszy, racice i wszelkie części zawierającej włosy lub opalić nad płomieniem.

Posmarować prosiaka równomiernie smalcem. Natrzeć równomiernie solą i pieprzem. Ustawić prosię grzbietem do góry. Rozgrzać piekarnik do maksimum. Zwilżyć prosię wodą z solą i piec na średnim ogniu przez godzinę, aż skóra stanie się chrupiąca i zarumieniona.

Obrać ziemniaki i cebulę i pokroić w plasterki o grubości pół centymetra. Wyjąć prosię i włożyć cebulę i ziemniaki na dno naczynia. Umieścić prosię na warzywach, polać winem i ponownie wstawić do piekarnika na około 50 minut, aż mięso będzie miękkie i gotowe do jedzenia.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012