Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pijane krewetki z szafranem.

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia śródziemnomorska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, ryby i owoce morza,

Okazje: przyjęcie , urodziny, afrodyzjaki, inne,

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

Składniki:

- około 20 krewetek w pancerzykach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- pęczek pietruszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki szafranu
- 2 łyżki serka typu philadelphia
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić.
2. Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.
3. Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą.
4. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.
5. Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.

więcej przepisów na : http://iloffood.blogspot.com/

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012