Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Placek z indyka i burakami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: warzywa , nabiał , mięso i podroby,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

60 g masła lub margaryny
1 średniej wielkości cebula, obrana i drobno pokrojona
340 g mielonego mięsa indyka
675 g ziemniaków, obranych, podgotowanych przez 10 minut, ostudzonych i startych
225 g gotowanych buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 duża cukinia bez gniazda nasiennego, grubo starta i odciśnięta
parę listków świeżej szałwi
parę listków świeżego rozmarynu
1 płaska łyżeczka soli
świeżo mileony czarny pieprz
gałązki świeżego kopru do przybrania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać połowę masła lub margaryny na patelni z grubym dnem. Na tłuszczu obsmażyć cebulę, aż do zeszklenia. Wrzucić mięso indyka i smażyć je przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Przełożyć podsmażone mięso z cebulą do miski i wymieszać z tartymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę burakami, startą cukinią i rozdrobnionymi listkami szałwki i rozmarynu z solą i odorbiną pieprzu. Roztopić pozostałą część masła lub margaryny na patelni, dodać mieszninę mięsa i warzyw. Wszystkie składniki mocno ugnieść i uformować bardzo gruby placek nawet na wysokość 7 centymetrów. Smażyć na średnim ogniu 30 minut, aż potrawa przyrumieni siędo spodu. Ostrożnie przewrócić uformowany placek i podsmażyć drugą stronę przez następne 30 minut. Przełożyć potrawę na ciepły półmisek i pokroić na kawałki. Jeśli ktoś chce może przybrać koperkiem, musztardą czy żurawiną ale ja tego nie zrobiłem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012