Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Porwaniec z jagodami

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

5 jajek
250 g miałkiej mąki
400 ml mleka
2 cukry waniliowe
2 szczypty cynamonu
50 g rodzynek
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
50 g migdałów
8 łyżek cukru pudru
jagody

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, cynamon i rodzynki. Ciasto pozostawiamy na pół godziny.

Na rozpuszczone na patelni masło nalewamy poszczególne porcje, które posypujemy posiekanymi migdałami. Przy odwracaniu ciasto rwiemy, posypujemy cukrem i karmelizujemy.

Porwaniec podajemy z rozgniecionymi ciepłymi jagodami, posypany cukrem pudrem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012