Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Racuszki grzybowo - ziemniaczane

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia Ameryki Północnej

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,

Okazje: Wielkanoc , inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g mączastych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
2 łyżki stołowe masła
3 szklanki pokrojonych grzybów (w wersji wiosennej pieczarek)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 małe jajko
1 łyżka stołowa świeżego szczypiorku oraz trochę do przybrania
mąka, do posypania
olej do smażenia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Gotować ziemniaki w garnku z wrzącą i osoloną wodą przez 10 minut, aż będą ugotowane. Odcedzić dokładnie, ubić na puree i odstawić na później. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło. Wrzucić grzyby, czosnek i smażyć przez 5 minut, stale mieszając. Dokładnie odcedzić. Zmieszać grzyby z ziemniakami, dodać jajko i szczypiorek. Podzielić masę na 4 równe części i uformować racuszki. Obtoczyć dokładnie w mące. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki przez 10 minut na średnim ogniu, aż nabiorą złocistej barwy. Podawać natychmiast, razem z chrupiącą mieszanką sałat.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012