Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,

Głowne składniki: warzywa , ryby i owoce morza,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 3)
     

Składniki:

3-4 ugotowane ziemniaki
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym
pół czerwonej cebuli
kilka czarnych oliwek
szczypiorek
sól i pieprz

dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
pół łyżki musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

Przygotować płaski półmisek.

Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki ok. 0,5 cm. Ułożyć na półmisku w rozetkę. Na ziemniaki wyłożyć odsączonego tuńczyka. Rozrzucić pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i kilka czarnych oliwek.

Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki tak, aby uzyskać jedną konsystencję. Doprawić dressing odrobiną soli i pieprzu. Polać nim sałatkę. Na koniec oprószyć danie świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012