Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Śledzik pod pierzynką (szuba)

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia ukraińska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: bezglutenowa

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, inne,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 5)
     

Składniki:

buraki - 4-5 szt.
ziemniaki - 4-5 szt.
jajka - 3 całe + 2 żółtka
cebula czerwona - 1 szt. (duża)
450 g śledzie a'la Matyas - 450 g
majonez (najlepiej ręcznie robiony)- 450 ml
sól, cukier, ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Szuba, polska nazwa - Śledzik pod pierzynką

Gotujemy buraki (3-4 średnie), ziemniaki (3-4 średnie), jajka (3 całe + 2 żółtka do dekoracji)

Cebulę (1 duża czerwona) drobno siekamy, mieszamy z odrobiną cukru, soli, octu balsamicznego (żeby puściła sok, który potem odcedzamy)

Śledzik (350-400 g a'la Matyas) siekamy w drobną kostkę

Majonez (450 ml, można pół na pół ze śmietaną) wykładamy do woreczka (na przykład woreczki do zamrażania ze struną pojemnością 1 litr), w rogu robimy bardzo małą dziurkę

2 sposoby podania:

1. Na płaskim talerzu w kształcie „tortu” – szuba uroczysta

2. W przezroczystym pojemniku – praktyczny wariant, też efektownie wygląda, bo widoczne są warstwy.

Ważne:

Każdą warstwę trzemy na największych oczkach tarki, trzymając tarkę nad talerzem tak, by kontrolować gdzie spadają warzywa.

Jedna warstwa = około 1 cm
Nie dotykamy rękoma warstw, żeby ich nie zgnieść.

Po każdej warstwie robimy „siatkę" z majonezu

Kolejność warstw:

1. Kartofle
2. Śledzik pokrojony w kostkę
3. Cebula czerwona
4. Jajka
5. Buraki

Na koniec, wierzch posypujemy żółtkiem, startym na średnim oczku tarki.

Najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012