Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Słodka pikanteria czyli malinowe galaretki z chilli

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Inna kuchnia świata

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: inna

Głowne składniki: owoce

Okazje: urodziny, afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

Galaretka:

125 g malin

2 szczypty chilli

150 ml wody z sokiem malinowym

1/2 laski laski cynamonu

25 g g cukru
2 łyżeczki żelatyny

polewa:
50 posiekanej gorzkiej czkolady
15 g tłuszczu kokosowego (dałam mleczko)
15 g płatkow migdałowych uprażonych na patelni

Ciasto:

50 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g dobrze pokruszonych płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

Formę 15 na 15 wyłozyć folią aluminiowa lub papierem do pieczenia. Roztopić czekoladę i wymieszać z płatkami, przełozyć do formy, ugnieść i wsadzic do lodówki.
Zrobic galaretkę:

Maliny i chilli łączymy z wodą z sokiem malinowym, cynamonem, cukrem, i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. . Przecedzamy wszystko przez sitko do osobnego naczynia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w odrobinie soku, dodajmy troche gorącego, mieszamy wszystko razemStudzimy. Gdy lekko zacznie tężeć zalewamy tym ciasto, i wkladamy z powrotem do lodówki na jakies 2,3 godziny. Następnie rozpuszczamy czekoladę z tłuszczem kokosowym i polewamy nim galaretkę, rozprowadzając równomienie. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012