Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Sznycel wiedeński

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 kotlety cielęce (wieprzowe, drobiowe)
sól
mąka
1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
sucha bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia
panierka

Sposób przygotowania:

Kawałki mięsa cielęcego dobrze stłuc, lekko posolić, obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Mięso należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu, sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi.

Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012