Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Tarta ze szparagami

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
100g sera pleśniowego typu lazur, roquefort, Saint agur
100g sera pleśniowego typu brie, camembert
3-4 duże, zielone szparagi
zioła prowansalskie
tymianek
masło do natłuszczenia formy
1 jajko

Sposób przygotowania:

Piekarnik na 190°C.
Szparagi opłukać, odciąć białe końcówki, jeśli są. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem francuskim dno i brzegi na wysokość dwóch centymetrów. Szparagi przeciąć w 1/3 wysokości. Sery pokroić w kostkę, wyłożyć nimi ciasto, na tym ułożyć szparagi, posypać ziołami i odrobiną tymianku. Brzegi ciasta lekko zawinąć do środka. Jajko rozbełtać w misce widelcem, przy pomocy pędzelka posmarować nim brzegi ciasta francuskiego. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec około 30 minut.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Kasjopea | 16-07-2013

    Zrobiłam. Jest obłędna. I jak szybka w wykonaniu. A goście piali z zachwytu, że tak dawno nie jedli tak dobrej tarty. Modyfikacja: w przepisie zastosowałam ciasto francuskie "light". Wyszło super!!!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012