Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Tort Sachera - Sachertorte

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

150 g masła
150 g cukru
150 g czekolady
8 jaj (białka oddzielone od żółtek)
120 g mąki
masło
sucha bułka tarta
dżem morelowy

Polewa czekoladowa:

150 g czekolady
1 łyżka oleju
200 g cukru
½ szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ubić masło z połową przygotowanego cukru oraz z roztopioną czekoladą, dodając po jednym żółtku, aż do uzyskania jednorodnej masy. Posypać mąką.

Ubić białka i pozostały cukier na sztywną pianę. Następnie dodać pianę do wcześniej przygotowanej masy. Dodawać powoli, lekko i powoli mieszając.

Wlać ciasto do tortownicy, wcześniej posmarowanej masłem i bułką tartą i piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.

Aby schłodzić ciasto, obrócić je do góry, przykładając talerz.

Po wystygnięciu rozprowadzić po powierzchni dżem morelowy i polać polewą czekoladową. Potem włożyć do lodówki. Tort można podawać z bitą śmietaną.

Polewa czekoladowa:

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem. W garnku wymieszać wodę z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Ochłodzony roztwór z cukru dodać do roztopionej czekolady, mieszać aż do uzyskania gładkiej mieszanki.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012