Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Tyrolskie kluski kładzione Ramsauer Kasnockn w klarowanym maśle

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Głowne składniki: nabiał mąki, kasze , makarony

Okazje: urodzinyinne

Sposób przygotowania: gotowane duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

75 dkg mąki
1 jajko (nieobowiązkowo)
sól
masło klarowane lub inny tłuszcz
10 dkg tyrolskiego szarego sera
pietruszka

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przyrządzić Nockerl (kluski kładzione). Połączyć mąkę z solą oraz wodą (można dodać jajko) rozprowadzić w naczyniu.

Następnie zagotować posoloną wodę w garnku, do wrzącej wody kłaść porcje ciasta łyżeczką lub jeśli mamy maszynkę do Speztli ciasto przekładać przez maszynkę (można również używać durszlaka z dużymi oczkami).

Gotować 10 min następnie odcedzić i polać zimną wodą. Na patelni sklarować masło. Dodać kluski kładzione i szary tyrolski ser i chwilę podsmażyć.

Wskazówka: Ser można też dodać wcześniej do masy.

Podawać z ciepłą kapustą lub zieloną sałatą, lub też pieczone ziemniaczki ze słoniną. Dodać pietruszkę wedle uznania.

Przepis został umieszczony na stronie dzięki uprzejmości Ramsau am Dachstein

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012