Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Wielkanocna baba z Karyntii z rodzynkami i orzechami oraz miodem

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: Wielkanoc , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

500 g mąki
1 kostka świeżych drożdży
1 szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
50 g masła
50 g cukru
5 łyżek miodu
150 g rodzynek
150 g grubo zmielonych orzechów włoskich
150 g cynamonu i cukru

Sposób przygotowania:

Połączyć mąkę sól i cukier. Rozrobić drożdże w letnim mleku, dodać roztopione wcześniej masło i za pomocą drewnianej łyżki przełożyć roztwór do naczynia z mąką.

Ugniatać ciasto aż do momentu uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce (lub do piecyka nastawionego na 50 stopni) na 45 min. Następnie rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej wcześniej mąką.

Posmarować ciasto miodem, dodać rodzynki i orzechy, równomiernie rozłożyć. Posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Zwinąć i przełożyć do posmarowanej masłem formy w kształcie babki.

Jeszcze raz postawić pod przykryciem przez 15 min, następnie piec 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012