Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zupa locro z ziemniaków

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Inna kuchnia świata

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

10 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych
2 łyżki oleju rzepakowego lub masła
1 biała cebula, pokrojona w małą kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka zmielonego annato (nadaje pomarańczową barwę)
7 szklanek wody
1 szklanka mleka (można dodać więcej, według uznania)
1 szklanka startego lub rozdrobnionego sera mozzarella
4 łyżki drobno posiekanej kolendry
sól do smaku

Przybranie:
1 szklanka rozdrobnionego sera feta lub startego sera mozzarella
podpiekana kukurydza do smaku
posiekane zielone cebulki dymki
awokado pokrojone w plastry lub kostkę
ostra papryka

Sposób przygotowania:

Podsmażyć ziemniaki, podgrzać olej lub masło w rondlu na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę, posiekany czosnek, kminek i zmieloną annatą (może być inna przyprawa nadająca żółty kolor). Gotować aż cebula zmięknie, około 5 minut.

Dodać ziemniaki do rondla i dobrze wymieszać ze składnikami wcześniej podsmażonymi, gotować ziemniaki około 5 minut.
Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia, gotować aż ziemniaki zmiękną. Użyć tłuczek do ziemniaków, aby roznieść ziemniaki, ale nie wszystkie, gdyż konsystencja zupy locro z ziemniaków powinna być kremowa, ale z kawałeczkami warzywa.

Zmniejszyć temperaturę, dodać mleko, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Można dodać więcej mleka lub wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Dodać soli do smaku, startego lub rozdrobnionego sera i kolendry.

Zupę podawać na gorąco, z awokado, zieloną dymką, rozdrobnionym lub startym serem i ostrą papryką.

Zupa locro z ziemniaków jest klasyczną zupą ekwadorską z ziemniaków i sera. Jest typową zupą z gór, znaną zwłaszcza w Quito i północnej części Ekwadoru, ale znaleźć ją można w całym kraju. Znana jest też jako zupa locro z sera lub zupa locro z Quito. Podobnie jak w przypadku wielu innych tradycyjnych przepisów ekwadorskich, składniki i sposób przygotowania różnią się w zależności od miasta. Niektóre odmiany zawierają kapustę, kukurydzę, orzechy ziemne, etc.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012