Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zupa z soczewicy ze świeżym szpinakiem

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna, niskocholesterolowa,

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 4)
     

Składniki:

250 g soczewicy zielonej
1l wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
opakowanie młodego szpinaku (baby)
4-5 pomidorów
2 ząbki czosnku
2 plasterki wędzonego boczku do wersji mięsnej
oliwa z oliwek
natka pietruszki lub świeża bazylia
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy soczewicę w lekko osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion lub wywar z warzyw. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę i dorzucamy kolejno drobno posiekaną czerwoną cebulę i czosnek (ucieram go na drobnej tarce). Dla miłośników mięsa polecam dorzucenie drobno pokrojonych dwóch plasterków wędzonego boczku.

Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, a boczek zrumieni dorzucamy pokrojone pomidory i całość dusimy przez chwilę. Następnie wrzucamy umyty szpinak i mieszamy wszystko aż listki zmiękną. Do garnka dodajemy ugotowaną soczewicę i zalewamy wszystko gorącym wywarem warzywnym lub bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut.
Przed podaniem posypujemy całość posiekaną bazylią lub natką.

Ta pyszna zupa to jednoganrkowe danie. Ręczę, że porcja syci za dwa dania, a co więcej jest bardzo zdrowa.

Smacznego!

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    toja53 | 17-04-2013

    No OK ale ile tego szpinaku, bo paczka była nie baby, wydawała si e duża:(
  • zgłoś naruszenie

    toja53 | 24-04-2013

    No i udało się. W końcu ugotowałam. Dałam całą paczkę szpinaku i było w sam raz. A zupa - marzenie! Ile w niej smaków?! A zdrowia w niej tyle, że można śmiało potem przenosić góry! Gorąco polecam! PYCHOTA!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012