Ostatnio popularne przepisy
-
- średnie
- do 30 min
Wielkanocne jajka
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 1
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, żeby skorupka łatwiej odchodziła. Obieramy i zabieramy się za wzorki. Można je wyciąć zwykłym nożem, ale to dosyć skomplikowane zajęcie. Ja posłużyłam się specjalnym nożem do dekoracyjnego...
-
- łatwe
- do 30 min
Zupa locro z ziemniaków
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Podsmażyć ziemniaki, podgrzać olej lub masło w rondlu na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę, posiekany czosnek, kminek i zmieloną annatą (może być inna przyprawa nadająca żółty kolor). Gotować aż cebula zmięknie, około 5...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Gryczak z lubelskiej wsi
Autor: Dorota Minta | Komentarzy: 0
Wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i miętą. Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
szynkówka czyli domowa wędlina
Autor: wakacjetam | Komentarzy: 0
szynkę mieszamy z solą, czosnkiem, pieprzem i przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki żeby "się przegryzło" Następnego dnia dodajemy mięso mielone, wodę i żelatynę i wyrabiamy aż masa będzie klejąca (ok 5-10 min) Masą tą nadziewamy...
-
- średnie
- do 60 min
Bavarese z białą czekoladą i kwiatem jaśminu
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Doprowadzić do wrzenia mleko z kwiatami jaśminu, szczyptą soli i wanilią. W miseczce ubić żółtka z cukrem, dodać ciepłe mleko i gotować, mieszając, dopóki masa nie zacznie lekko przywierać do...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
ciasto CYGAN
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Wykonanie ciasta: Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w...
-
- łatwe
- do 60 min
Korzeniówka (Alkermes)
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Przyprawy korzenne zalać alkoholem i wodą w pojemniku szczelnie zamykanym. Zamknąć i odstawić na 15 dni dojrzewania, pamiętając o tym, aby przynajmniej dwukrotnie w ciągu dnia potrząsnąć naczyniem. Koszenilę można zastąpić inną...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Sarmale – Gołąbki
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 1
Mielone mięso mieszamy z ryżem, pokrojoną cebulą, drobno pokrojonymi jarzynami, łyżeczką wegety, solą i pieprzem na jednolitą masę. Farszem napełniamy liście kapusty i zwijamy je (powinny mieć podłużny kształt i być mniejsze od polskich...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Pasztet z białymi truflami
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Pieczenie pasztetów to tradycja w domu, a od pewnego czasu tradycją stało się dodawanie do nich trufli. Pasztet ma dzięki temu niesamowity smak, a jak pachnie! Niebo w gębie. Wieprzowinę, boczek, żołądki i serca wrzucam do garnka,...
-
- łatwe
- do 30 min
Sałatka z roszponki, sera pleśniowego, melona i granatu
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Roszponkę opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na suchej patelni uprażyć orzechy, kilka razy podrzucając w trakcie smażenia na średnim ogniu. W dużej salaterce wymieszać roszponkę z orzechami, dodać pokruszony ser, melona i pestki...