Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Porady eksperta

Prof. zw. dr hab. n. med. Józef Drzewoski

Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Diabetologii i Farmakologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Prezes Polskiego Towarzystwa Chorób Metabolicznych.

  • Jak palenie papierosów wpływa na poziom złego cholesterolu?

    27-01-2015

    Prawidłowo ważę, zdrowo się odżywiam, zażywam Atoris, uprawiam regularnie sport, ale też palę papierosy i wciąż mam wysoki poziom LDL. Dlaczego?

    więcej »

  • Co robić, żeby zwiększyć produkcję dobrego cholesterolu?

    04-01-2015

    Produkcja substancji endogennych, do których należy również cholesterol, jest uzależniona od predyspozycji genetycznych. Jeśli człowiek rodzi się ze skłonnością do zaburzeń, produkowanie cholesterolu frakcji HDL będzie trudniejsze, zaś łatwiej będzie produkował zły cholesterol. Duży wpływ mają jednak również czynniki środowiskowe, czyli – nasz tryb życia. A na to, w przeciwieństwie do genów, mamy wpływ.

    więcej »

  • Czy margaryna może obniżać cholesterol?

    04-01-2015

    Czy po produkty – np. margaryny, reklamowane jako obniżające cholesterol, warto sięgać profilaktycznie, czy dopiero jak już się ma podwyższony poziom złego cholesterolu?  

    więcej »


webstar 2012