Niedożywiony organizm gorzej sobie radzi z chorobami przewlekłymi
W każdym wieku trzeba dbać o zbilansowaną, wartościową dietę
Niedożywienie to poważny problem, który nie powinien kojarzyć się wyłącznie z Trzecim Światem. W Polsce sporą grupę stanowią niedożywieni seniorzy. Niepełnowartościowa dieta może przyczynić się do rozwoju wielu schorzeń lub zaostrzać przebieg chorób przewlekłych. Wbrew pozorom, niedożywienie nie musi wynikać z niskiego statusu materialnego seniora!
Z wiekiem, w naturalny sposób, apetyt maleje, lecz nie zmienia się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Wręcz przeciwnie - na niektóre zapotrzebowanie wręcz rośnie, ponieważ trudniej się wchłaniają. Dotyczy to np.
białka,
wapnia,
witamin: A, z grupy B oraz C i D.
Mniejsze i niepełnowartościowe porcje jedzenia mogą prowadzić do niedoboru tych składników. Skutki złej diety mogą być poważne, dlatego warto zainteresować się, czy starsze osoby w bliskim otoczeniu prawidłowo się odżywiają.
- Potrzeby żywieniowe seniorów zmieniają się wraz z upływem czasu, ponieważ zmieniają się procesy regulacyjne metabolizowania i magazynowania związków odżywczych, zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Zapotrzebowanie kaloryczne zdrowych seniorów wynosi od 1700 do 2000 kcal/dobę, na białko zaś minimum 65-70 g na dobę dla zdrowych seniorów. Dla przykładu, w plastrze białego sera, który waży 30 g jest od 7 do 9 g białka, w średnim jajku kurzym 7, a w średnim filecie z dorsza około 17 - mówi dr n.med. Anna Zmarzły, kierownik Poradni Żywienia Klinicznego we Wrocławskim Szpitalu Specjalistycznym przy ul.Koszarowej.
Niedobór potrzebnych składników odżywczych bywa przyczyną niedożywienia, niedoborów witamin i mikroelementów, niedokrwistości, zaburzeń funkcji układu nerwowego, osteoporozy. - Niedożywiona osoba częściej choruje, ponieważ spada jej odporność, ma gorsze samopoczucie, słabsze mięśnie, ponadto wolniej dochodzi do zdrowia po chorobie lub urazach niż osoba odżywiająca się prawidłowo. Pacjent niedożywiony nie ma szans w walce z chorobą. Leczenie przebiega u niego dłużej, częściej występują powikłania, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć - mówi lekarka.
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Czy przy znacznej utracie wagi nie grozi nam nadmiar zwisającej skóry?
- Nowe zasady refundacji leków w 2012 roku
- Kiedy są wskazania do operacyjnego usunięcia żylaków ?
- Moda 2012. Mężczyzna 45+
- Kuchnia czeska. Knedliki, mięsa i piwo
- Kalendarz rocznic
- Wąsik i broda u kobiety
- Cukrzyca. Przyczyny, objawy, powikłania
- Renta rodzinna po żonie lub mężu
- Jak być teściową i teściem z klasą
