Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 2)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

02-07-2014

Niedożywiony organizm gorzej sobie radzi z chorobami przewlekłymi

W każdym wieku trzeba dbać o zbilansowaną, wartościową dietę

Niedożywienie to poważny problem, który nie powinien kojarzyć się wyłącznie z Trzecim Światem. W Polsce sporą grupę stanowią niedożywieni seniorzy. Niepełnowartościowa dieta może przyczynić się do rozwoju wielu schorzeń lub zaostrzać przebieg chorób przewlekłych. Wbrew pozorom, niedożywienie nie musi wynikać z niskiego statusu materialnego seniora!

Troska o zbilansowaną dietę seniora to ważny element terapii    Troska o zbilansowaną dietę seniora to ważny element terapii

Z wiekiem, w naturalny sposób, apetyt maleje, lecz nie zmienia się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Wręcz przeciwnie - na niektóre zapotrzebowanie wręcz rośnie, ponieważ trudniej się wchłaniają. Dotyczy to np.

białka,

wapnia,

witamin: A, z grupy B oraz C i D.

Mniejsze i niepełnowartościowe porcje jedzenia mogą prowadzić do niedoboru tych składników. Skutki złej diety mogą być poważne, dlatego warto zainteresować się, czy starsze osoby w bliskim otoczeniu prawidłowo się odżywiają.

- Potrzeby żywieniowe seniorów zmieniają się wraz z upływem czasu, ponieważ zmieniają się procesy regulacyjne metabolizowania i magazynowania związków odżywczych, zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Zapotrzebowanie kaloryczne zdrowych seniorów wynosi od 1700 do 2000 kcal/dobę, na białko zaś minimum 65-70 g na dobę dla zdrowych seniorów. Dla przykładu, w plastrze białego sera, który waży 30 g jest od 7 do 9 g białka, w średnim jajku kurzym 7, a w średnim filecie z dorsza około 17 - mówi dr n.med. Anna Zmarzły, kierownik Poradni Żywienia Klinicznego we Wrocławskim Szpitalu Specjalistycznym przy ul.Koszarowej.

Niedobór potrzebnych składników odżywczych bywa przyczyną niedożywienia, niedoborów witamin i mikroelementów, niedokrwistości, zaburzeń funkcji układu nerwowego, osteoporozy. - Niedożywiona osoba częściej choruje, ponieważ spada jej odporność, ma gorsze samopoczucie, słabsze mięśnie, ponadto wolniej dochodzi do zdrowia po chorobie lub urazach niż osoba odżywiająca się prawidłowo. Pacjent niedożywiony nie ma szans w walce z chorobą. Leczenie przebiega u niego dłużej, częściej występują powikłania, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć - mówi lekarka.

 

Strona: 1 2 3
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora
poradnik seniora
webstar 2012