www.superstarsi.pl

Prawidłowa praca jelit wzmacnia odporność organizmu

Zdrowie zapisane w jelitach

Nasza odporność w dużej mierze zależy od pracy jelit. Mikroflora jelitowa, w skład której wchodzą dobroczynne bakterie pełni m.in. funkcję obronną i chroni przed chorobami. Zdrowa dieta i sport mają duży wpływ na prawidłowe działanie jelit.

Jogurt, kefir, serwatka - te produkty pomagają w utrzymaniu lub odbudowie prawidłowej flory bakteryjnej jelit Jogurt, kefir, serwatka - te produkty pomagają w utrzymaniu lub odbudowie prawidłowej flory bakteryjnej jelit

Jelita mają długość od 4 do 10 metrów i wspomagają układ trawienny, chronią przed infekcjami, wpływają na odporność. Dzięki nim przyswajamy białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, makroelementy oraz mikroelementy. - Nasza odporność zależy od składu jakościowego i ilościowego bakterii oraz niektórych grzybów znajdujących się w przewodzie pokarmowym czyli tzw. mikroflory jelitowej. Kolonie bakterii jelitowych stymulują procesy w całym organizmie, modulują układ odpornościowy, poprawiają szczelność bariery śluzówkowej, która zapobiega dostaniu się bakterii patogennych do krwioobiegu, hamują namnażanie się czynników chorobotwórczych, biorą udział w fermentacji niestrawionych cukrów, uczestniczą też w syntezie witamin i ułatwiają wchłanianie elektrolitów - mówi dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, lekarz chorób wewnętrznych ze Szpitala Medicover.

 

Jaka dieta dla prawidłowego funkcjonowania jelit?

Regularna i prawidłowo zbilansowana dieta jest podstawą dbania o jelita. Powinna zawierać jak najmniej cukrów prostych (m.in. produktów mącznych i cukierniczych), być bogata w warzywa, jogurty i serwatki. - Bardzo ważne jest zapewnienie odpowiedniej motoryki jelitowej i regularnych wypróżnień poprzez spożycie błonnika pokarmowego oraz wypijanie co najmniej dwóch  litrów wody dziennie - mówi.

Dla poprawy motoryki przewodu pokarmowego duże znaczenie ma również regularna aktywność fizyczna. Sport poprawia perystaltykę, czyli ruchy jelit a lepsza perystaltyka to lepsze trawienie i lepsza odporność.  

 

Jak długo można stosować probiotyki?

Duże spustoszenie w organizmie sieją antybiotyki, które nie tylko niszczą bakterie chorobotwórcze, ale również pożyteczne kolonie bakterii mikroflory jelitowej.

- Antybiotykoterapia jest dobrą i skuteczną formą leczenia zakażeń bakteryjnych, natomiast nie ma żadnego uzasadnienia w terapii infekcji wirusowych, dlatego powinna być bardzo rozważnie przepisywana. Podczas terapii, już od pierwszego dnia kuracji, zawsze powinny być zastosowane probiotyki lub prebiotyki. Długość suplementacji probiotykami jest bardzo różna i może trwać nawet kilka tygodni po zakończeniu leczenia - mówi dr Patrycja Wachowska-Kelly.

Przywrócenie równowagi w przewodzie pokarmowym po antybiotykoterapii może trwać nawet pół roku i w tym czasie należy sięgać również po naturalne produkty zawierające kultury pożytecznych bakterii takie jak m. in. kefiry, zsiadłe mleko i jogurty naturalne czy kiszoną kapustę. Unikać należy natomiast słodyczy.

 

Jak dbać o prawidłową pracę jelit?

Negatywny wpływ na florę jelitową mają także infekcje, stres, brak snu czy niedobór witamin i minerałów oraz nadużywanie inhibitorów pompy protonowej, czyli leków na zgagę, które zmieniają pH żołądka na alkaliczne.

Skutkiem zaburzenia równowagi w organizmie jest rozwój nie tylko chorób przewodu pokarmowego, ale również ogólnoustrojowych oraz chroniczne zmęczenie, choroby skóry, otyłość, nowotwory, depresja, nerwice. - Jeśli dzieci i dorośli cierpią na nawracające infekcje, często przyjmują antybiotyki, łatwo się przeziębiają, cierpią na biegunkę, wzdęcia brzucha czy mają problem z otyłością, może to świadczyć o nieprawidłowej funkcji jelit, w tym o dysbakteriozie w przewodzie pokarmowym. Wówczas należy wprowadzić zdrową dietę oraz suplementację probiotykami, a jeżeli to nie przyniesie rezultatów, należy zgłosić się do lekarza - mówi dr Wachowska-Kelly. 

Sygnałem, że w jelitach może dziać się coś niepokojącego jest zmiana wyglądu stolca. - Dlatego warto obserwować kał. Naszą uwagę powinny zwrócić: obecność świeżej krwi lub śluzu na stolcu, zmiana jego konsystencji czy barwy, niestrawione resztki pokarmowe, tłuste stolce, nieprzyjemny zapach kału. Po zaobserwowaniu jednego z powyższych objawów należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza prowadzącego lub gastrologa - dodaje lekarka.