www.superstarsi.pl

Zgaga. Przyczyny i leczenie.

Kiedy konieczna jest konsultacja lekarska?

Zgaga – pieczenie, ból w gardle, odbijanie – może być okazjonalną przypadłością, towarzyszącą określonym (nadmiernie tłustym lub zbyt słodkim) posiłkom. Wtedy wystarczy unikać w przyszłości wywołujących ją smakołyków a dla zmniejszenia dyskomfortu można sięgnąć po jeden ze specyfików dostępnych w aptekach bez recepty. Jeśli jednak zgagi w żaden sposób nie możemy się pozbyć, nie można zwlekać, trzeba udać się do lekarza. Zgaga może być bowiem objawem poważnych schorzeń.

Słodkie ciasta i desery są - obok tłustych i pikantnych dań - najczęstszą przyczyną zgagi.   Słodkie ciasta i desery są - obok tłustych i pikantnych dań - najczęstszą przyczyną zgagi.

Są ludzie, którzy nie wiedzą, co to objawy zgagi: nie znają bólu brzucha i uczucia palenia w przełyku, nigdy im się nie odbiło w nieprzyjemny, kwaśny sposób. Szczęśliwcy, choć pewnie do czasu – dolegliwości związane z trawieniem często pojawiają się z wiekiem.

Jeśli atakują od czasu do czasu, a ich pojawienie się ma bezpośredni związek z jakością zjedzonego posiłku, powodów do zmartwienia nie ma. Jeśli jednak po kilku dniach nie chcą ustąpić – mimo lekkostrawnej diety a nawet przyjmowania leków dostępnych bez recepty – nie należy kontynuować leczenia na własną rękę. Trzeba udać się do lekarza, bo zgaga może świadczyć o chorobie refluksowej żołądkowo-przełykowej, wrzodach żołądka a nawet chorobie nowotworowej.

Zgaga to efekt pojawienia się w przełyku kwasu z żołądka. Refluks, czyli cofnięcie się treści z żołądka do nieodpornego na kwasy przełyku, może zdarzyć się sporadycznie, a może towarzyszyć dorosłemu człowiekowi niemal bez przerwy. Wtedy są powody do niepokoju.

 

Zgaga a dieta

Pikantne, bardzo tłuste posiłki, słodkie ciasta i desery są najczęstszymi winowajcami. Jednak zgagę może prowokować nawet kawa pita na czczo, czekolada, soki cytrusowe czy tytoń. Walkę ze zgagą trzeba zacząć od rozstania z nawykami czy produktami, które ją prowokują.

 

Dlaczego nie można lekceważyć zgagi, jeśli pojawia się zbyt często?

Kwaśna treść żołądkowa, kiedy zbyt często dostaje się do przełyku, uszkadza go. Ból, uczucie palenia w przełyku staje się coraz bardziej dotkliwy – początkowo drobne uszkodzenia na ścianach przełyku powiększają się pod wpływem coraz to nowych kwasów: często dochodzi do owrzodzeń i wytworzenia się coraz większych zmian, wymagających już leczenia chirurgicznego.

 

Zgaga: leczenie nie tylko domowe

Powszechnie reklamowane środki na zgagę należy traktować w kategoriach „pierwszej pomocy”. W aptece warto poprosić farmaceutę o dobór preparatu, najbardziej odpowiadającego naszym potrzebom – poszczególne grupy produktów w odmienny sposób łagodzą zgagę i podobne dolegliwości.

Najszybciej zaczynają działać leki zobojętniające, które wiążą kwas solny w żołądku i go neutralizują. Leki te są bezpieczne, jeśli korzystamy z nich sporadycznie. Warto wiedzieć również, że bardzo łatwo wchodzą w interakcje z innymi lekami, więc trzeba uważnie przeczytać ulotkę i stosować je ściśle według wskazań. Mają też skutki uboczne – mogą wywoływać biegunki albo zaparcia.

Kolejna grupa leków na zgagę to te, które hamują wydzielanie soku żołądkowego. Wśród nich są zawierające popularną ranitydynę albo famotydynę. Są to leki skuteczne, bezpieczne i szybko zaczynają działać, ale po dłuższym stosowaniu już nie pomagają.

W tej chwili bez recepty są również dostępne inhibitory pompy protonowej, zawierające omeprazol lub pantoprazol (Controloc Control). Skutecznie zmniejszają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, gdyż hamują wytwarzanie kwasu precyzyjnie w miejscu jego produkcji i w ten sposób zwalczają przykre objawy nadkwaśności i zgagi. Powodują również szybszą regenerację błony śluzowej przełyku.