www.superstarsi.pl

Żywność ekologiczna. Dlaczego warto wybierać produkty EKO?

Jedzenie ma znaczenie

Badania nad żywnością ekologiczną nie dają jednoznacznej odpowiedzi, czy warto ją kupować. Jedne dowodzą, że niczym nie różni się ona od żywności konwencjonalnej. Inne, że ekologiczne jedzenie może nawet szkodzić, gdy np. zawiera toksyczne substancje z powietrza. Są jednak i takie, które dowodzą, że ekożywność pod pewnymi względami naprawdę sprzyja naszemu zdrowiu.

Czy warto kupować żywność ekologiczną? Tak, ale... Czy warto kupować żywność ekologiczną? Tak, ale...

W lutym opublikowano raport, przygotowany m.in. przez organizację walczącą ze smogiem w Małopolsce. Badania wykazały, że ekologiczne jaja (swobodny chów, jaja od kur z wolnego wybiegu) z małopolskich gospodarstw są pełne rakotwórczych substancji. Powód? Kury jedzą to, co leży w obrębie gospodarstwa, podwórka. Z ziemi, na której osiadają i w którą wnikają substancje z dymu unoszącego się z komina (średniej wysokości komin zatruwa powietrze w promieniu kilkudziesięciu metrów).

Jednak najnowsze badania, zaprezentowane przez SGGW, są korzystne dla żywności eko: najlepiej pić mleko i jeść mięso pochodzące od krów z ekologicznego chowu, bowiem produkty ekologiczne są bogatsze w pożądane składniki odżywcze. Naukowcy doszli do takich wniosków analizując dane z całego świata.

Badania międzynarodowego zespołu naukowców, w tym m.in. ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, wskazują między innymi, że mleko i mięso ekologiczne zawierają około 50 proc. więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych. Jest to związane ze sposobem żywienia krów, przede wszystkim z chowem pastwiskowym, większym spożyciem pasz zielonych i ograniczonym udziałem koncentratów paszowych w diecie zwierząt w systemie ekologicznym.

Ponadto, ekologiczne mięso ma mniejszą zawartość dwóch nasyconych kwasów tłuszczowych (mirystynowego i palmitynowego), których spożywanie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Badania dowodzą, że warto pić mleko ekologiczne, bo zawiera ono o 40 proc. więcej sprzężonego kwasu linolowego (CLA), przede wszystkim naturalnego izomeru CLA9 o działaniu przeciwnowotworowym. Jest także bogatsze w żelazo oraz silne naturalne przeciwutleniacze, takie jak witamina E i karotenoidy. Wymienione antyoksydanty wspomagają nasz układ odpornościowy, a także chronią organizm przed nowotworami.

 

Ekologiczna żywność: więcej kwasów omega-3

Według ekspertów, zastąpienie konwencjonalnego mleka i mięsa w codziennej diecie produktami ekologicznymi wiąże się w pewnym stopniu ze zwiększeniem spożycia ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. - Zwiększone spożycie kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, poprawia odporność - mówi Chris Seal, profesor żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Newcastle.

Na przykład pół litra ekologicznego pełnotłustego mleka (lub równoważne spożycie tłuszczu z innych produktów mlecznych, takich jak masło czy ser) dostarcza około 16 proc. (39 mg) zalecanej dziennej dawki długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, podczas gdy konwencjonalne mleko zapewnia pokrycie zapotrzebowania w 11 proc. (25 mg). Poprzednie badania naukowców z Newcastle pokazały, że ekologiczne surowce i produkty roślinne zawierają o blisko 60 proc. więcej kluczowych przeciwutleniaczy i mniej toksycznego metalu, kadmu niż surowce uprawiane konwencjonalnie.

 

Ekologiczna żywność: Potrzeba więcej badań

Autorzy podkreślają, że tylko niewielka liczba przeprowadzonych dotychczas badań porównuje skład ekologicznego i nieekologicznego mięsa, i że nawet statystycznie znaczące wyniki nadal obarczone są wysokim poziomem niepewności.- Potrzebujemy znacznie więcej badań zanim będziemy mogli precyzyjnie określić różnice składu mięsa różnych gatunków zwierząt gospodarskich dotyczące zawartości wielu ważnych składników odżywczych (witamin, związków mineralnych, toksycznych metali i pozostałości pestycydów). Obecnie ilość dostępnych danych jest zbyt mała, aby dokonywać takiego porównania - mówi prof. Carlo Leifert, koordynator badań.

 

Żywność ekologiczna kontra żywność

Jest jednak jeszcze powód, dla którego warto sięgać po żywność ekologiczną. Dr inż. Dominika Średnicka-Tober ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podkreśla w rozmowie z superstarsi.pl, że w żywności, dostępnej w powszechnym obrocie, nieekologicznej, występuje zbyt wiele syntetycznych konserwantów, stabilizatorów, zagęszczaczy, barwników, substancji smakowo-zapachowych i innych dodatków. - Wszystkie te substancje są dopuszczone do stosowania w żywności, jednak czy ich mnogość pozostaje bez negatywnego wpływu na nasz organizm? To coraz częściej budzi wątpliwości.