Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

11-03-2013

Kieliszek wina = lepsze rokowania dla chorych ?

Kieliszek wina dziennie zwiększa szanse przeżycia chorych z rakiem piersi - tak sądzą naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge, współpracujący z South Egypt Cancer Institute. 

By tego dowieść zbadali ok. 13 tys. kobiet cierpiących na ten nowotwór. Statystyki mówią, że ryzyko zgonu chorej na raka piersi w ciągu 10 lat wynosi 20 proc. Spada ono do 18 proc., jeśli wypija ona siedem jednostek alkoholu tygodniowo, lub do 16 proc., jeśli pije dwa razy tyle. Nie sprawdzono natomiast co się dzieje, gdy chora pije dużo więcej ani jak alkohol wpływa na inne nowotwory. Specjaliści tłumaczą, że alkohol jest metabolizowany w toksyczne cząsteczki chemiczne zwane aldehydami. A te z kolei niszczą DNA i mogą powodować zmiany zwiększające zachorowanie na raka piersi. Kiedy jednak już ma się raka, coś co niszczy DNA może paradoksalnie pełnić rolę terapeutyczną. 

Inne badania, które w zeszłym roku ukazały się w  "Journal of the American Medical Association" zaprzeczają z kolei tym doniesieniom i mówią, że picie od 3 do 6 kieliszków wina tygodniowo skutkuje 15-procentowym wzrostem zagrożenia zapadania na tę chorobę. Wnioski te wysnuto na podstawie obserwacji ponad 100 tys. osób na przestrzeni 28 lat.

I w które badania wierzyć? 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 16-03-2013

    nie pić - źle, pić - jeszcze gorzej, sądze ze każdy zna swój organizm i sam dobrze wie jak się czuje po wypiciu lampki wina a jak przed. Dla mnie lampka wina działa uspokajająco i poprawia mi humor.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-02-26 15:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zakazane, bo pogarszają wygląd

     

    Z trądzikiem zmagają się nie tylko nastolatki, coraz częściej dotyczy także dojrzałych osób. Amerykańscy naukowcy z New York Medical College i New York University, że dieta ma niebagatelny wpływ na stan skóry nastolatków oraz dorosłych. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-18 15:46:00

    Nie dla śmieciowego jedzenia !

     

    Unikam barów szybkiej obsługi. Nie wstępuję do nich nawet wtedy, gdy jestem głodna jak wilk. Wolę zjeść banana albo jabłko i zrobić zdrowy obiad. 

    Podoba mi się pomysł lekarzy z kanadyjskiej prowincji Ontario, którzy domagają się specjalnych etykiet na tzw. śmieciowym jedzeniu, np....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-07 18:21:00

    Tłusto mi

    Miałam ambitny plan, by wybrać się na Górczewską w Warszawie po najlepsze pączki. Nie udało mi się. Poszedł znajomy. Miał kupić. Po godzinie oczekiwania w kolejce na mrozie, zrezygnował, bo zapowiadały się jeszcze przynajmniej dwie godziny stania. Też bym odpuściła. Kupiłam w innej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-01-25 14:12:00

    Chiński bubel

     

    Nie znoszę chińskiego czosnku. Bo nie pachnie jak nasz polski , a do tego może szkodzić. Ostrzegają przed nim lekarze i  naukowcy twierdząc, że czosnek z Chin może zawierać chemikalia, grzyby i pleśń. I choć jest tańszy od polskiego, nie kupujmy go. W Azji czosnek jest uprawiany bez...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-01-21 13:23:00

    Małe, czerwone i bardzo zdrowe

     

    Lubię żurawinę, choć rzadko ją jem. Ostatnio w razowych bułkach, które są nią nafaszerowane albo w pizzy z oscypkiem, z dodatkiem sosu barbecue. 

    Pyszna jest także suszona. I taką chyba lubię najbardziej, np. z jogurtem naturalnym i płatkami lub solo. Wydaje mi się, że za mało jej...

    czytaj więcej »

Popularne

Marzec 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
webstar 2012