Faworki
Wysłane przez Agnieszka_Usiarczyk
16-02-2012 22:11:12
|
Na 2-3 talerze faworków:
250 g mąki 3 żółtka szczypta soli łyżka spirytusu pół szklanki gęstej śmietany 3 kostki Planty lub litr oleju Do przesianej mąki dodaję żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Wyrabiam ręką aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto uderzam wałkiem przez kilka chwil. Zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki. Wałkuję cienko i wykrawam prostokąty, a następnie robię w nich nacięcie i przewlekam przez otwór jeden róg. Smażę na złoty kolor, osączam i posypuję cukrem pudrem. |
23-05-2012 09:15:44
|
31-05-2012 11:37:12
|
A to takie proste. Tylko trzeba się odważyć i spróbować. Ja się od mamy nauczyłam,. Jako dziecko byłam tylko obserwatorem, aż wreszcie spróbowałam i nawet gladko poszło. Tylko nie wzielam pod uwagę że gorący garnek z tłuszczem może uszkodzić blat kuchenny
![]() |
20-08-2012 23:43:05
Warszawa
|
03-04-2013 09:05:53
Sitno
|
02-02-2017 12:36:59
|
02-02-2017 13:07:28
|
Na smalcu, ostatnio również wyprobowałam na oleju kokosowym i tez wyszły smaczne. Chociaz dla mnie najprawdziwsze faworki są własnie smażone na prawdziwym smalcu ( tak robiła moja babcia oraz prababcia). Nie rozumiem jak ktos moze smażyć faworki na oleju rzepakowym. Smak juz nie jest ten sam ( podobnie jest z pączkami).
Dobry przepis na chrusty faworki jest tutaj : [www.przepisy.pl] Zawsze wychodzą smaczne oraz chrupiące. |
17-03-2023 20:10:36
Łódź
|
Nie ma jak domowe faworki. Tych sklepowych nie da się jeść.
-- Pozdrawiam, Mazur Jeśli interesuje Cię laboratorium to polecam temat mieszadeł laboratoryjnych |
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.