- łatwe
- powyżej 60 min
- Dodał: zmodelewski
Składniki:
• 1 kg kiszonej kapusty
• 5 dag suszonych grzybów
• Średnia marchewka
• 10 dag masła
• Po 2-3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego
• 2 listki laurowe
• Łyżka oleju
• Pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: • Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. • Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i chwilę przesmaż na oleju. • Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do rondla, dodaj podsmażoną marchewkę i zalej taką ilością gorącej wody, żeby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i około 30 minut gotuj bez przykrycia. • Namoczone grzyby zagotuj w wodzie, w której się moczyły i wlej je razem z wywarem do kapusty. Gotuj razem aż grzyby i kapusta będą miękkie. • Z kapusty odparuj nadmiar płynu. Następnie wlej do niej stopione i lekko przyrumienione masło. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę wymieszaj i na małym ogniu duś jeszcze przez chwilę. • Podawaj na gorąco.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
terenia | 29-12-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.