Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 121

odwiedziny: 140      następny

» powrót

KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

• 50 dag makaronu np. świderki
• sól i olej (do gotowania makaronu)
• 1 szklanka maku
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki cukru pudru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 3 łyżki płynnego miodu
• 4-5 łyżek rodzynek, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekane orzechy, kilka suszonych śliwek i moreli
• aromat pomarańczowy
• 1/3 szklanki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Mleko z wodą (pół na pół) wlewamy do garnka, zagotowujemy, sypiemy mak i trzymamy na ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy na gęstym sicie. Lekko przestudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodajemy na przemian z makiem po łyżeczce cukru pudru i cukru waniliowego. Doprawiamy mak miodem, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Dodajemy bakalie. Ugotowany, dobrze osączony makaron wrzucamy (jeszcze ciepły) do maku z bakaliami. Podajemy posypane posiekanymi orzechami lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012