Dieta w leczeniu nadciśnienia tętniczego
Właściwy sposób odżywiania, to jeden z elementów niefarmakologicznego leczenia nadciśnienia tętniczego. Osoba chora przede wszystkim musi unikać nadmiaru soli. Sól, a dokładnie zawarty w niej sód, powoduje zatrzymanie wody w organizmie i podnosi ciśnienie tętnicze.
Według sugestii Światowej Organizacji Zdrowia, dziennie powinnyśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli (co odpowiada 2000 mg sodu), a czasem konieczne jest ograniczenie spożywania soli nawet do 3 g na dobę (1 łyżeczka soli to ok. 3,5 g).Trzeba przy tym pamiętać, że dostarczamy organizmowi sól nie tylko poprzez dosalanie potraw, ale przede wszystkim w już przetworzonych, niezbędnych w codziennej diecie produktach żywnościowych. Na przykład ciemne pieczywo zawiera sporą ilość soli, ale jest ono jak najbardziej wskazane w diecie osoby z nadciśnieniem tętniczym. Najważniejszą więc metodą ograniczenia spożycia soli jest sprowadzenie do minimum lub wręcz zrezygnowanie z solenia potraw przez siebie przyrządzanych. Zamiast soli do przyprawiania potraw można używać ziół - szałwii, estragonu, melisy, oregano, majeranku. Smak potrawy poprawią, a także podniosą jej wartość odżywczą posiekane listki pietruszki czy szczypiorek. Czasem można sięgnąć po tzw. sól dietetyczną, która zamiast sodu zwiera potas (ale tylko po konsultacji z lekarzem, bowiem wiele leków obniżających ciśnienie podnosi poziom potasu w organizmie i zażywając je nie wolno używać soli potasowej).
Zawartość sodu w wybranych, często spożywanych produktach żywnościowych
Produkt |
Zawartość sodu (na 100 g) |
Szynka |
1100-2100 mg |
Salami |
1307 mg |
Polędwica |
748 – 1555 mg |
Kiełbasy |
800-1400 mg |
Chleb żytni |
400-500 mg |
Konserwy rybne |
100-550 mg |
Sery topione/twarde |
700-1250 mg |
Alkohol i kawa
Alkohol i kawa również sprzyjają wystąpieniu i utrzymywaniu się podwyższonego ciśnienia krwi. Dbając o właściwą dietę trzeba więc wyraźnie ograniczyć ich spożywanie.