- łatwe
- powyżej 60 min
- Dodał: jadziap64
Składniki:
• sól i olej (do gotowania makaronu)
• 1 szklanka maku
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki cukru pudru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 3 łyżki płynnego miodu
• 4-5 łyżek rodzynek, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekane orzechy, kilka suszonych śliwek i moreli
• aromat pomarańczowy
• 1/3 szklanki śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
Mleko z wodą (pół na pół) wlewamy do garnka, zagotowujemy, sypiemy mak i trzymamy na ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy na gęstym sicie. Lekko przestudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodajemy na przemian z makiem po łyżeczce cukru pudru i cukru waniliowego. Doprawiamy mak miodem, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Dodajemy bakalie. Ugotowany, dobrze osączony makaron wrzucamy (jeszcze ciepły) do maku z bakaliami. Podajemy posypane posiekanymi orzechami lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
zmodelewski | 11-12-2013
terenia | 29-12-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.