Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i miętą

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 4 i więcej

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

(14 muffin)

150g czekolady dobrej jakości
100g masła + do natłuszczenia formy
140g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g cukru pudru
3 jajka
½ laski wanilii
1 łyżeczka liści mięty
1/3 szklanki kefiru

Sposób przygotowania:

Piekarnik na 180°C.
Listki mięty zmiksować z jedną łyżeczką cukru pudru. Formę natłuścić. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g czekolady z masłem. 50g czekolady pokroić w drobną kostkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. No, teraz już wszystkie składniki gotowe.
W misce ubić jajka z cukrem pudrem. Dodać mąkę, sodę, ziarenka wanilii, zmiksowaną miętę i kefir. Wymieszać. Stopniowo dolewać rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając.
Masą wypełnić zagłębienia w formie do muffinek. Wlewamy masę do ¾ wysokości, ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć kilka kawałków pokrojonej czekolady, delikatnie dociskając.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć formę i poczekać aż trochę przestygnie. Ostrożnie wyjąć muffiny i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012