Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

MALINOWE BABECZKI Z BEZĄ

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

Ciasto:
• 25 dag mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 10 dag masła
• 5 dag cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 żółtka
Beza:
• 2 białka
• 2 łyżki cukru
Ponadto:
• 35 dag malin

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i wszystko razem posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki zagnieść gładkie ciasto. Po czym zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, nie przerywając ubijania dodać cukier.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim foremki do babek (foremki posmarować masłem i wysypać bułką tartą). Na cieście ułożyć maliny a następnie przykryć je ubitą pianą. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 30 minut. Po wystudzeniu udekorować malinami i listkami mięty lub melisy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012