- średnie
- do 60 min
- Dodał: roman46
Składniki:
• 50 dag ziemniaków
• 2 jajka
• 25 dag mąki
• 40 dag mrożonego szpinaku lub 50 dag świeżego szpinaku
• 1/3 szklanki rodzynek
• 2 ząbki czosnku
• Sok z cytryny, sól, pieprz
Ponadto:
• 6 łyżek masła
• 3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Szpinak mrożony rozmroź. Szpinak świeży przebierz, opłucz, blanszuj 5 minut, grubo posiekaj. Przygotowany szpinak dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, jeszcze ciepłe zmiel z białym serem. Dodaj jajka, szczyptę soli i stopniowo wsyp mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego ułóż porcję szpinaku i zlep knedle. Knedle wkładaj partiami do posolonego wrzątku, zagotuj pod przykryciem i gotuj jeszcze 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Osącz, polej bułką tartą zrumieniona na maśle.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.