- średnie
- do 60 min
- Dodał: janmega
Składniki:
2 łyżki stołowe masła
3 szklanki pokrojonych grzybów (w wersji wiosennej pieczarek)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 małe jajko
1 łyżka stołowa świeżego szczypiorku oraz trochę do przybrania
mąka, do posypania
olej do smażenia
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Gotować ziemniaki w garnku z wrzącą i osoloną wodą przez 10 minut, aż będą ugotowane. Odcedzić dokładnie, ubić na puree i odstawić na później. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło. Wrzucić grzyby, czosnek i smażyć przez 5 minut, stale mieszając. Dokładnie odcedzić. Zmieszać grzyby z ziemniakami, dodać jajko i szczypiorek. Podzielić masę na 4 równe części i uformować racuszki. Obtoczyć dokładnie w mące. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki przez 10 minut na średnim ogniu, aż nabiorą złocistej barwy. Podawać natychmiast, razem z chrupiącą mieszanką sałat.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.