- łatwe
- do 60 min
- Dodał: roman46
Składniki:
• 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
• 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.
• 20 dag kremowego serka topionego
• 4 plasterki boczku
• Sól, pieprz, szczypiorek
Sposób przygotowania:
Kalarepki umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. W osobnym garnuszku wymieszaj 2-3 chochelki gorącej zupy ze śmietaną. Dodaj serek topiony i mieszaj tak długo, aż się całkowicie nie rozpuści. Połącz z zupą z kalarepki. Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie garnek zdejmij z ognia. Kilka kostek kalarepki odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj na gładki krem. Plasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Umyj, osusz i posiekaj kilka gałązek szczypiorku. Zupę dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Rozlej na talerze, udekoruj odłożona kalarepką. Posyp zrumienionym na patelni boczkiem oraz posiekanym szczypiorkiem
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.