Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 79

odwiedziny: 56      poprzedni | następny

» powrót

Gulasz po węgiersku z kapustą.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Składniki:
• 80 dag mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki)
• 50 dag kwaszonej kapusty
• 40 dag ziemniaków
• Cebula
• 2 strąki czerwonej papryki
• Olej do smażenia
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
• 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
• Kminek
• Sól, pieprz
• Świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Kapustę odcisnąć, pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, strąki opłukać, pokroić na duże kawałki. • W dużym rondlu mocno rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, mieszając zrumienić. Całość podlać około litrem wody. Dodać kwaszoną kapustę, wymieszać i gotować pod przykryciem około godzinę na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać, aby mięso się nie przypaliło. • Na 10 minut przed końcem gotowania do rondla włożyć pokrojone ziemniaki i papryki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem , papryką i kminkiem. Gotowy gulasz wymieszać z koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną. Następnie przelać do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni na około 15 minut. Udekorować gałązkami świeżych ziół. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012