Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

BOCZEK PIECZONY FASZEROWANY SUSZONYMI GRZYBAMI

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Pora dania: obiad

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: Wielkanoc

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

• Płat chudego, cienkiego, świeżego boczku ( do kilograma)
• 2 duże cebule
• Szklanka suszonych grzybów
• Szklanka tartej bułki
• 3 jajka
• 10 goździków
• Sól
• Pieprz
• Roztarty w dłoniach tymianek
• Olej do podsmażenia cebuli
• Mleko do namoczenia grzybów

Sposób przygotowania:

1. Namoczone 2 godz. wcześniej w wodzie z mlekiem (pół na pół) suszone grzyby gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zrumieni.
3. Boczek myjemy, wycieramy skropioną w occie ściereczką. Nacieramy solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem, odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Miękkie grzyby odsączamy i wraz z podsmażoną cebulą przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Dodajemy tartą bułkę, jajka, przyprawy, całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę wywaru z grzybów.
5. Farsz nakładamy równą warstwą na boczek, zwijamy, układamy na arkuszu folii aluminiowej. Wierzch nacinamy ostrym nożem w zgrabną kratkę, w kilka miejsc , na przecięciu się kratek, wbijamy goździk. Boczek bardzo dokładnie zawijamy w folię, układamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 90 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy zawinięty w folię do wychłodzenia. Przed podaniem kroimy ostrym, cienkim nożem, układamy na półmisku ( wcześniej usuwamy goździki), przybieramy zieleniną i krążkami pomidorów.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012