Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Likier z jeżyn

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

butelka grappy
1 kg jeżyn
800 g cukru
1 łyżka goździków
1 g cynamonu w proszku
1 g gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE: 25 minut
GOTOWANIE: około 1 godziny
DOJRZEWANIE: 1 miesiąc

Sposób przygotowania:

Delikatnie opłukać jeżyny i osuszyć je, rozkładając na suchej ściereczce. Następnie gotować je w 1 litrze wody, aż się rozpłyną.
Otrzymaną papkę przetrzeć przez gęste sito i włożyć do tego samego garnka, w którym się gotowały.

Dodać cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Utworzyć z gazy woreczek, umieścić w nim korzenie i zanurzyć w garnku, gotując przez pół godziny.

Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na każdy litr uzyskanego gęstego płynu dodać 0,5 litra grappy. Przelać do butelek i szczelnie zamknąć.

Likier, zanim zostanie podany do spożycia, musi dojrzewać przez 1 miesiąc. Przechowywać w miejscu zaciemnionym i chłodnym.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012