Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pizza z dużą ilością warzyw

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony, mięso i podroby, owoce,

Okazje: przyjęcie , Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: bez gotowania , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

Mąka pszenna tortowa - 3 szklanki (szkl=250ml)
Sól - 1 łyżeczka
Oregano - 1-2 łyżeczki
Bazylia - 1-2 łyżeczki
Słodka papryka mielona - 1-2 łyżeczki
Drożdże świeże - 50g
Olej - 3 łyżki
Cukier - szczypta
Woda - letnia (ok.40st.C), 1 szklanka
Sos pomidorowy

dodatki
pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej pokrojonej w kostkę
2 pieczarki pokrojone w plasterki
pomidorki koktajlowe lub inne pokrojone w kostkę/plastry
kukurydza i groszek z puszki
ser w wiórkach
jeśli ktoś lubi może dodać ananasa
szynka podrobiona w mniejsze kawałki

Sposób przygotowania:


1. Suche składniki dokładnie mieszamy.
2. Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
4. Ciasto na pizze odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
5. Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
6. Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. By pizza była bardziej 'napuszona' - to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło.
7. Posmarować spOd sosem pomidorowym . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy dodatki.
8. Piec ok. 7-10 minut.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012