Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia francuska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: gotowane na parze, pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 4)
     

Składniki:

Fondant:
125g czekolady gorzkiej, dobrej jakości + do posypania foremek
100g masła + do posmarowania foremek
60g cukru pudru
3 jajka
25g mąki
2,5g proszku do pieczenia
Dodatki:
posiekane pistacje
syrop malinowy (sok malinowy gotowałam z cukrem trzcinowym aż zgęstniał)
mięta

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić dobrze z cukrem.
2. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła.
3. Piekarnik na 170°C.
Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą.
4. Do ubitych jajek dolewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremek (do 3/4 wysokości, bo fondant rośnie). Wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160°C.
5. Foremki o pojemności 120 ml piec 9 minut, takie o pojemności 250-300 ml 12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odwrócić foremki wysuwając fondant na talerzyki. Udekorować syropem malinowym, kruszonymi pistacjami i miętą.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012