Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

ciasto z truskawkami

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Inna kuchnia świata

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Ok.1kg truskawek
½ l śmietany 30%
2 śmietan-fix
2 galaretki truskawkowe
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru

Sposób przygotowania:


Upiecz biszkopt
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, potem żółtka. Na koniec mąkę przesianą przez sito. Delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki umyj i obierz z szypułek.
Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.
Śmietanę ubij na sztywno razem ze śmietan-fixem. Wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt. Ułóż truskawki i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012