Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Krakowski pischinder

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia miejska

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Wafle – 5-6 sztuk
Gorzka czekolada - 100 g
Masło- 150 g
Cukier - 100 g
Orzechy laskowe - 100 g

Polewa:
Czekolada - 100 g
Masło - 50 g
Orzechy laskowe – 50 g

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy na pianę, dodajemy cukier, startą czekoladę i posiekane orzechy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Masą tą smarujemy wafle, po czym kładziemy jeden wafel na drugim. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy i zostawiamy w chłodzie.

Połamana czekoladę wkładamy do naczynia, skrapiamy wodą, dodajemy masło i rozgrzewamy na parze, rozcierając na gładką masę. Polewę wylewamy na torcik i rozsmarowujemy nożem maczanym w gorącej wodzie. Posypujemy potłuczonymi orzechami.

Przez lata był galicyjskim królem deserów. We Lwowie każda gospodyni witając niespodziewanych gości zabierała się natychmiast do produkcji tego chrupiącego tortu.
Jego autorem był Oskar Pischinger, właściciel założonej w 1849 roku wiedeńskiej cukierni. Ten miłośnik wafli długo się nosił z pomysłem na nowe ciastko. Jego premiera w 1881 roku okazała się ogromnym sukcesem i dała podwaliny cukierniczemu imperium. Dzisiaj można go kupić w wielu miejscach, jednym z nich są stoiska Krakowskiego Kredensu, bo właśnie w Krakowie najmocniej przetrwała galicyjska tradycja. Może być z masą kajmakową lub czekoladową. Ja podaję przepis na ten klasyczny, czekoladowy posypany tłuczonymi orzechami laskowymi.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012