Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Parmezanowe miseczki

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 2 osoby


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

(na 3 miseczki)

150 g parmezanu
150 g tuńczyka w oliwie
6 czarnych oliwek
6 winogron
3 listki szałwii

Sposób przygotowania:

Piekarnik na 180°C z funkcją grill lub grzanie od góry i od dołu.

Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na blasze uformować z sera trzy kółka. Nie powinny być zbyt grube, ale też nie mogą być „firankowe”. Moje zrobiłam na około 4 mm grubości. Wstawić do piekarnika dosłownie na kilka minut. Kiedy tylko ser zacznie się topić i łączyć wyjąć blachę.
Przygotować formę na muffiny lub trzy małe miseczki, filiżanki. Delikatnie nożem podważyć kółka z parmezanu i przenieść do wgłębień w formie lub do filiżanek. Ostrożnie naciskając na środek wsunąć krążki we wgłębienia i pozostawić aż wystygną i stwardnieją.

Winogrona pokroić na ćwiartki, oliwki w plasterki. Tuńczyka podzielić na mniejsze porcje. Rozdzielić wszystkie składniki do miseczek z parmezanu, udekorować szałwią i podawać.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012