Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ptasie mleczko

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 4 osoby

Okazje: przyjęcie , urodziny,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 4)
     

Składniki:

100 g serka mascarpone
90g śmietany 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
ziarenka wanilii zeskrobane z 1/2 laski ( nie miałam, dodałam ekstraktu)
1 torebka cukru waniliowego
150 g czekolady
1 łyżka żelatyny
odrobina kwaskowatej konfitury

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki z zimną wodą, żeby napęczniala. Serek mascarpone mieszamy ze śmietanką, cukrami, wanilią i wstawiamy na mały ogień, mieszjąc, żeby masa całkowicie się rozpuściła. Dodajemy żelatynę, starannie wszystko razem mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy, żeby wystygło.
Rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy pędzelkiem foremki, chłodzimy, powtarzamy czynność. Wypełniamy masą, możemy dodać po kropelce konfitury, wkładamy do lodówki, żeby zastygło. Zalewamy pozostałą czekoladą (płynną, ale zimną:)). Zostawiamy do zastygnięcia, delikatnie wyciągamy i gotowe!

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zuchna | 16-02-2013

    Ile razy najlepiej smarować foremkę czekoładą? Foremki silikonowe? Z góry dziękuję za odpowiedź!:)
  • zgłoś naruszenie

    Kaczucha | 16-02-2013

    ja smaruję 2 razy, foremki silikonowe - takie do czekoladek nieprofesjonalnych:)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012